Alleen op reis gaan

Je bent misschien gewend om altijd met iemand anders op reis te gaan. Met je partner, je vrienden of met familie. Maar het kan ook een erg mooie en leerzame ervaring zijn om alleen op reis te gaan. Soms heb je ook geen keus, omdat je niemand anders hebt om mee weg te gaan. Overweeg je om alleen op reis te gaan? Lees dan snel verder.

Alleen op reis gaan is misschien een hele nieuwe ervaring voor je. Je weet niet zo goed wat je ervan moet verwachten. Waarschijnlijk spelen er veel angsten mee. Ga ik me niet eenzaam voelen of heimwee krijgen? Ben ik constant op mezelf aangewezen? Wat als ik geen nieuwe contacten opdoe? Wat moet ik doen als ik ziek ben? Dit zijn vragen waar je mee kunt zitten. Veel angsten zijn onterecht, aangezien alleen op reis gaan veel voordelen heeft. Toch zijn er wel wat dingen waar je op moet letten.

Voordelen alleen reizen

Allereerst zitten er dus veel voordelen aan alleen op reis gaan. Het is altijd goed voor je zelfstandigheid. Als je alleen op reis gaat, leer je echt om voor jezelf te zorgen en om jezelf te vermaken. Je komt erachter wat jij zelf echt wil op reis. Ook heb je als je alleen op reis bent sneller contact met andere soloreizigers. Mensen die alleen op reis gaan zijn sociaal en vaak op zoek naar andere contacten. Zo leer je mensen kennen, soloreizigers of locals, die je anders nooit had leren kennen. Je komt zo op plekken waar je met anderen misschien nooit was gekomen. Zo leer je de cultuur echt kennen. Als je alleen op reis bent, zal je de taal ook sneller leren spreken. Je bent immers sneller afhankelijk van andere mensen.

Goede voorbereiding

Bereid je wel goed voor als je alleen weggaat. Zoek van tevoren de gezondheidsrisico’s op, zodat je weet wat je moet doen als je ziek wordt. Neem de juiste inentingen als deze nodig zijn. Zorg ervoor dat je onveilige situaties vermijdt. Het is verstandig om goed contact te houden met het thuisfront, zodat zij weten waar je bent, mocht er iets gebeuren. Ben je er ook van bewust dat je veel op jezelf aangewezen zal zijn. Natuurlijk doe je contacten op, maar oppervlakkige contacten zullen je misschien niet zo snel helpen als er echt iets aan de hand is.

Alleen op reis als oudere

Ondanks de valkuilen, die doorgaans reuze meevallen, is alleen op reis gaan een verrijking. Alleen reizen is niet alleen iets voor jongvolwassenen. Ook ouderen kunnen ervoor kiezen om alleen weg te gaan. Bijvoorbeeld alleenstaande ouderen. Er zijn veel verzorgde alleenstaande reizen voor ouderen te vinden.