Tips voor vakantie in Nederland

Vakantie in eigen land is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. In de zomer van het jaar 2016 hebben 2,6 miljoen mensen plannen voor een vakantie in eigen land. Dit zijn er ruim 100.000 meer ten opzichte van 2015. Dit is gebleken uit onderzoek van NBTC – NIPO. NBTC staat voor Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen. Er is veel stijging te zien in de populairiteit van campings. Zo draait het personeel van de webwinkel Tenten.nl (onderdeel van Mundo Recreatie) overuren zo vlak voor de vakantie. Veel mensen schaffen nog even een nieuwe tent aan voor de zomervakantie. De toenemende populairteit voor vakanties in eigen land is goed voor de Nederlandse economie en brengt veel extra geld in het laatje.

Populaire bestemmingen in Nederland

Volgens de wereldbekende en zeer gerespecteerde reisgids Lonely Planet is Texel een topbestemming. Het eiland dat behoort tot de waddeneilanden is door de gids bestempeld als één van de beste bestemmingen om naar af te reizen deze zomer. Dit maakte het bedrijf afgelopen dinsdag bekend via een lijst genaam ‘Best in Europe 2016’.

De reden waarom Texel zo’n populaire bestemming is volgens Lonely Planet is vanwege de natuurparken, dennenbossen, prachtige stranden en natuurlijk de duinen. Ook de activiteiten op het eiland rond de zomer worden geroemd door Lonely Planet. Het bedrijf noemt onder andere de Ronde om Texel. Op nummer één staat heel verassend het Griekse Pelopennesos.

Door de crisis in Griekenland en het vluchtelingenprobleem is het land minder in trek. Hetzelfde geldt voor Turkije. Na de aanslagen in Istanbul is het aantal (Nederlandse) toeristen drastisch gedaald. De populairste bestemmingen van Nederlanders zijn Frankrijk, Spanje en Duitsland. Jaarlijks worden er 1,3 miljoen vakanties geboekt door Nederlanders in Frankrijk. In Spanje zijn dit er 1,1 miljoen en bij onze oosterburen is de 750 duizend.

Drenthe

Naast de Waddeneilanden is Drenthe een zeer populaire provincie om in de vakantie te vertoeven. Voor de mensen die geen zin hebben om te kamperen kunnen hun toevluchten vinden in de vele landelijke hotels die Drenthe rijk is, zoals bijvoorbeeld Landhotel Diever.

Praktische informatie over Drenthe

Drenthe is één van de twaalf provincies in Nederland. De hoofdstad is Assen, daar wonen 67.000 mensen. In de gehele provincie wonen volgens het CBS 488.871 mensen eind 2015. Drenthe heeft een totale oppervlakte van 2.700 km². Hiermee heeft Drenthe een bevolkingsdichtheid van 185 inwoners per km². Ter vergelijking: Zuid-Holland heeft een bevolkingsdichtheid van 1282km².

Evenementen deze zomer in Drenthe

Naast de bekende toeristische attracties zoals de hunbedden, het gevangenismuseum Veenhuizen en het TT circuit in Assen zijn er deze zomer ook diverse culturele festiviteiten in Drenthe. Wij hebben de leukste voor je op een rijtje gezet.

Cultureel Drenthe

Holland International Blues Festival
Op 3 en 4 juni vindt het Holland International Blues Festival plaats in Grolloo. De grote publiekstrekker is Bonnie Raitt, bekend van het album Dig in Deep. Mede-organisator en intiatiefnemer is niemand minder dan de grootste bluesliefhebber van Nederland: Johan Derksen. “We willen het hele evenement de sfeer laten uitademen van Woodstock, maar dan met betere faciliteiten natuurlijk.” Naast Bonnie Raitt zijn de volgende artiesten ook present op het festival: Ana Popovic, JJ Grey, Beth Hart, Jools Holland, Robert Randolph en Jimmie Vaughan.

Als je van blues houdt mag je dit festival niet missen.

Grachten Festival Meppel
Van 10 t/m 12 juni vind in Meppel het Grachtenfestival plaats. Het is alweer de twaalfde editie. In die twaalf jaar is het uitgegroeid tot een regionale feestdag. In heel Meppel zijn er diverse activiteiten aan de grachten en in het water. Het accent ligt op de grachten en de haven omdat Meppel hier een rijk verleden heeft. De stad Meppel was vroeger namelijk een belangrijk punt voor de turfschepen die de stad doorkruiste. Het festival heeft veel jaarlijks terugkerende evenementen maar heeft zo nu en dan ook nieuwe evenementen op de planning staan. Dit jaar in 2016 is de ‘City Swim’ nieuw. Er werd al jaren gesproken over een zwemwedstrijd door de grachten van Meppel maar dit jaar komt het er eindelijk van. Als je in juni in de buurt van Meppel bent is het een must om hier even een kijkje te nemen!

Taribush Kuna Festival
Het festival Traibush Kuna is een klein festival waarbij alles draait om gezelligheid, muziek, theather, kunst en cultuur. Dit gezellige festival vindt plaats van 21 t/m 24 juli in het Nationaal Park Dwingelderveld. Een unieke locatie voor een mooi festival.

Overdag is het echt een festival waar je met het hele gezien naar toe kan. Er zijn diverse kunstenaars die hun werk laten zien en zijn er workshop, excursies en vooral heel erg veel live muziek. In de avond is het festival geschikt voor een wat ouder publiek.